Artrose

Het kraakbeen en botweefsel van het schoudergewricht (glenohumerale gewricht) kan aangetast raken. Kemerkend voor artrose is dat de hoogte van de kraakbeenlaag afneemt, waardoor het gewricht meer op elkaar komt te zitten. Dit kan resulteren in een pijnlijk gewricht en een verminderde beweeglijkheid. Er kunnen verschillende oorzaken voor dit aangetaste gewricht zijn. Hierbij kan onder andere slijtage (artrose) en reumatoïde artritis van invloed zijn.

Artrose van de schouder komt met name bij oudere mensen voor. Als er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is wordt er gesproken van een primaire artrose. Als er artrose is als gevolg van een trauma, een lang bestaande scheur van de rotator cuff of een andere onderliggende aandoening, wordt dit als secundaire artrose aangeduid.

Maak een afspraak

Zoek locatie in de buurt

Symptomen van 

Artrose

Artrose kenmerkt zich door een geleidelijk toenemende pijn in de schouder en als gevolg van deze pijn een toenemende beperking van de beweeglijkheid en een verminderde functie. De pijn kan met name in de bovenarm ervaren worden. Kenmerkend voor artrose zijn ook startklachten, het kraken van het schoudergewricht en nachtelijke pijn. Er kan uitstraling naar de nek, bovenarm of hand aanwezig zijn en bovendien kunnen er tintelingen in de hand zijn.

Het onderzoek 

en de diagnose

Aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kunnen de symptomen worden nagegaan. Hierbij wordt bij het lichamelijk onderzoek onder andere gekeken naar de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Op een röntgenfoto is de artrose goed waar te nemen. Hierbij worden kenmerkende verschijnselen zoals gewrichtsspleetversmalling, verharding en verdikking van botuiteinden (sclerose) en botvervormingen (osteofyten) waargenomen.

In sommige gevallen is een mri-scan nodig om de kwaliteit van de spieren en pezen te beoordelen. Ook kan het nodig zijn een CT-scan te maken om de kwaliteit van de schouderkom te beoordelen.

Conservatieve behandeling

In eerste instantie zal de behandeling bestaan uit het gebruiken van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie om de pijn te verminderen. Er kunnen injecties met corticosteroïden in het schoudergewricht worden gegeven als er sprake is van een ontsteking van het gewrichtsvocht en het slijmvlies. De behandeling wordt met name gebruikt als de symptomen van de kraakbeenschade hevig zijn.

Hiernaast kan er onder begeleiding van een fysiotherapeut oefentherapie gevolgd worden om de beweeglijkheid te handhaven. Als de pijnklachten gering blijven kunnen de meeste mensen goed leven met de beperkingen die het gevolg van de verminderde beweeglijkheid zijn.

Operatieve behandeling

Als er onvoldoende resultaat is van de conservatieve behandelingen kan er een operatieve ingreep overwogen worden. Bij artrose wordt meestal alleen de kop van de bovenarm (humeruskop) vervangen. Dit wordt een hemiartroplastiek genoemd. Bij een primaire artrose is de rotator cuff nog intact, waardoor na de operatie een goede beweeglijkheid van de schouder verkregen wordt. Als deze rotator cuff voor de operatie versleten (gedegenereerd) of gescheurd is, is het resultaat van de functie van de schouder slechter. De conditie van de spieren en pezen vormen een onderdeel in de keuze voor de prothese. Ook leeftijd is een factor die meespeelt in de keuze voor de prothese. Het doel van de operatie is het verminderen van de pijn in de schouder.

Als de spieren en pezen rondom de schouder intact zijn kan er gekozen worden voor een kunstgewricht (schouderprothese) die dezelfde bouw heeft als het schoudergewricht. De kop van de bovenarm wordt vervangen door een metalen kop en de kom van de schouder wordt door een kunststof materiaal vervangen.

Nabehandeling

Over het algemeen bedraagt het verblijf in het ziekenhuis enkele dagen na het plaatsen van een schouderprothese. Er wordt gedurende ongeveer zes weken gebruik gemaakt van een draagdoek (sling). Nadat de eventueel aanwezige zwelling in de eerste zes weken verdwenen is kan opvallen dat de schouder dunner is dan de andere zijde. Dit komt doordat de deltaspier meer uitgerekt wordt doordat het gewricht lager scharniert dan voor de operatie. Bovendien verdwijnt de bolling aan de voorzijde van de schouder doordat de kop verwijderd wordt. Het revalidatieproces kan begeleid worden door een fysiotherapeut die de verbetering van de functie van de schouder kan helpen ondersteunen. De totale revalidatietijd is ongeveer een half tot één jaar.

Over het algemeen is de prognose na een schouderprothese goed. Naar verwachting zal de pijn verdwijnen. De verbetering van de beweeglijkheid van de schouder is van een aantal factoren afhankelijk. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan stijfheid van de schouder voor de operatie en de conditie van de schouderspieren en –pezen. Over het algemeen is de verwachting dat er een pijnvrije schouder is met een funtie van 90 graden heffen van de arm. Mensen met een schouderprothese zijn vaak tevreden omdat de pijn is afgenomen.

Kunnen wij helpen?

Je krijgt bij Movamento direct antwoord op de volgende vragen:

Wat heb ik?

Hoelang gaat het duren?

Wat kan ik eraan doen?

Hoe kan de fysio mij hierbij helpen?

Direct een afspraak maken

Deze therapeuten

kunnen u helpen:

Femke Hogendoorn

Fysiotherapie, Knie, Voet, Enkel, Psychosomatisch fysiotherapie
Meer lezen

Roos Hoving

Fysiotherapie
Meer lezen

Maaike Brugmans

Fysiotherapie, Knie, orthopedisch fysiotherapie, oncologie
Meer lezen

Diane Ciupka

Fysiotherapeut, Schouder, Elleboog, Rug, Nek, Hand/Pols, Knie
Meer lezen

Vincent Hompes

Sport fysiotherapeut, Fysiotherapeut, Schouder, Elleboog, Hand, Pols, Nek, Rug
Meer lezen

Natalie Puper

Fysiotherapeut, Heup, Knie, Enkel, Voet, Elleboog, Schouder
Meer lezen

Diede Bakker

Fysiotherapeut, Elleboog, Heup, Nek, Rug, Schouder, Hand, Pols
Meer lezen

Linda Hoogendoorn

Sport Fysiotherapeut, Fysiotherapeut, Heup, Knie, Enkel, Voet, Testlab, Loopanalyse
Meer lezen

Marc van Nieuwenhuizen

Manuele therapeut, Sport fysiotherapeut, Fysiotherapeut, Dry Needling, Elleboog, Hand, Pols, Nek, Rug, Schouder, Heup, Knie, Enkel, Voet
Meer lezen

Lilli Schoenemann

Fysiotherapeut, Heup, Rug, Schouder, Knie, Heup, Elleboog, Voet, Enkel
Meer lezen

Jasper van den Hoeven

Manueel therapeut, Fysiotherapeut, Echografie, Elleboog, Schouder, Hand, Pols, Rug, Nek
Meer lezen

Hidde de Hoog

Manueel therapeut, Fysiothereut, Dry Needling, Elleboog, Hand, Pols, Nek, Rug, Schouder
Meer lezen

Janne Coumou

Fysiotherapeut, Echografie, Shockwave, Schouder, Elleboog, Pols, Heup, Knie en Enkel
Meer lezen

Sue Rietmeijer

Fysiotherapeut, schouder, elleboog, rug, nek, hand, pols
Meer lezen

Fenna Uittenboogaard

Sport Fysiotherapeut, Fysiotherapeut, Orthomoleculair, Heup, Knie, Enkel, Voet,
Meer lezen

Aniek Nagtzaam

Sport Fysiotherapeut, Fysiotherapeut, Heup, Knie, Enkel, Voet, Testlab, Loopanalyse
Meer lezen