Hoe ontstaan spannings- en
psychosomatische klachten?
Er is een samenhang tussen ons lichaam (=soma) en onze geest (= psycho), zij beïnvloeden elkaar. Omdat het lichaam en geest één geheel vormen, kan je psychosomatische klachten zien als signalen van ons lichaam, als boodschappen die tot uitdrukking komen in de vorm van fysieke klachten, of als onverwerkte/vastzittende emoties die om aandacht vragen.
Spanningsklachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Bij psychosomatische klachten is er sprake van een verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.
Twee voorbeelden
Je bent sporter en breekt je been tijdens wintersport. Het verpest je vakantie. Je hebt pijn, bent fysiek beperkt en voelt je daardoor gefrustreerd en mogelijk onzeker over je sport carrière. Je stemming en algeheel welzijn worden beïnvloed door je fysieke klacht. Je ligt te piekeren ’s nachts. En je wordt tijdens je revalidatie extra alert op pijnsignalen van je lichaam. Je mentale systeem kan zo de lichamelijke spanning en pijnklachten ook weer negatief beïnvloeden.
Voorbeeld twee. Er gebeurt iets naars op je werk en vervolgens voelt je je onder druk gezet door je baas om jezelf te bewijzen. Na werktijd ben je er nog mee bezig in je hoofd. Elke keer als het wekelijkse overleg met je baas zou moeten plaatsvinden heb je in de ochtend barstende hoofdpijn. Je eczeem keert weer terug, terwijl je daar al enkele jaren geen last mee van had. En je rug gaat vastzitten. In dit geval starten je fysieke klachten naar aanleiding van een mentaal stressvolle situatie.
Verschillende spannings- en psychosomatische klachten
Het lichaam en de geest kunnen in reactie op bijvoorbeeld ziekte, verlies van werk/naasten, verhuizen, conflict, een heftige zwangerschap, in over- of onder activatie komen. Er is sprake van over-activatie van een beschermingsmechanisme als je systeem net iets te hard werkt. Denk bijvoorbeeld aan spanningsklachten, zoals hyperventilatie, slapeloosheid en te hoge spierspanning. Dat is niet raar of gek. Je systeem heeft wat hulp nodig om weer een tandje terug te schakelen.
Bij onder activatie is het systeem uit bescherming in een soort bevriezing/vertraging geschoten: denk bijvoorbeeld aan depressieve klachten, burnout, uitval van lichaams- of coordinatie functies. In dit geval heeft je systeem hulp nodig om je belastbaarheid te vergroten en weer geactiveerd te worden.
Lichamelijke en mentale
soorten klachten
Kort wat voorbeelden van lichamelijke klachten op een rij:
Kort wat voorbeelden van mentale klachten op een rij:
Wat kan Movamento doen bij psychosomatische klachten?
De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. Dit wordt een integrale aanpak genoemd.
Als eerst plannen we een intake in met onze psychosomatische therapeut Marloes van Houten op één van onze locaties in Amsterdam of Utrecht. Indien nodig laten we ook een medische screening uitvoeren door een van onze fysiotherapeuten. Vervolgens stelt de psychosomatische therapeut in samenspraak met de fysiotherapeut en de patiënt een behandelplan op.
Afhankelijk van de hulpvraag en de intake, zal de behandeling bestaan uit een combinatie van fysieke training, hands on behandeling op de bank, ademhalingsoefeningen, dialoog/praat technieken, spannings- en emotie regulatie oefeningen, en mogelijk een stukje zingeving.
Mochten we gaandeweg op dieper liggende problemen stuiten, dan kunnen trauma therapie technieken, zoals somatic experience en expressive arts therapy gebruikt worden.
Kunnen wij helpen?
Je krijgt bij Movamento direct antwoord op de volgende vragen: