“Het creëren van een ander beweeggedrag bij cliënten biedt een duurzame oplossing tegen blessures.”
Sinds december vorig jaar heeft fysiotherapiepraktijk Movamento er een gedreven sportfysiotherapeut bij. Vincent Hompes beoefent sinds zijn jeugd verschillende sporten en raakte geïnteresseerd in hoe een sporter beter kan bewegen of kan bewegen met minder risico’s op het ontstaan van blessures. In 2014 rondde hij zijn Masterstudie sportfysiotherapie af en maakte van zijn interesse en passie voor sport ook daadwerkelijk zijn beroep. In dit interview geeft Vincent een kijkje in zijn keuken en vertelt hij over zijn werk als fysiotherapeut, (sport)fysiotherapie bij Movamento, zijn behandelingen en geeft hij een tip om eenvoudig in beweging te kunnen blijven.
Meer dan alleen een fysiotherapeut
In december 2019 begon Vincent als sportfysiotherapeut bij Movamento met een aardig palmares achter zijn naam. Voordat hij in Amsterdam in de praktijk aan het werk ging, hield hij zich bezig met het uitzetten en verder uitbouwen van de sportfysiotherapie bij verschillende andere fysiotherapiepraktijken. Naast het behandelen van sporters of het opzetten van de therapie hiervoor, zette hij zich ook in voor andere doelgroepen. “Naast het stukje therapie heb ik altijd met veel plezier met en aan Joint Forces mogen werken. Joint Forces is een evidence based trainingsprogramma voor sportende kinderen en tieners en dit programma mocht ik implementeren binnen verschillende sportverenigingen of de praktijken waar ik werkzaam ben geweest.”
Orthopedie en schouderklachten
Naast het behandelen van sporters zit Vincent absoluut niet stil. “De laatste jaren heb ik ook veel orthopedische patiënten behandeld. Voor beide patiëntengroepen maak ik veelvuldig gebruik van echografie waardoor ik de klachten beter in kaart kan brengen en zo de behandeling specifieker op de klacht kan inrichten. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het SchouderNetwerk Amsterdam (SNA) waar ik sinds dit jaar ook ben aangetreden als bestuurslid. In de jaren hiervoor vervulde ik de bestuursfunctie vakinhoudelijke zaken voor het SchouderNetwerk Kennemerland (SNK) en was ik projectleider voor het opzetten van de schouderpoli in het Rode Kruis Ziekenhuis.”
Movamento, een erg hoog kennisniveau
Soms weet je direct wanneer iets goed is, of wanneer juist niet. Ondanks dat Vincent nog niet lang bij ons in de praktijk werkt, weet hij heel goed waarom Movamento zo sterk staat: “In de eerste maanden merkte ik al snel dat het kennisniveau van mijn collega’s erg hoog is. Alle fysiotherapeuten hebben specialisaties en werken nauw met elkaar samen om zo de cliënt zo goed mogelijk te helpen. De cliënt staat altijd centraal! Daarnaast is Movamento een praktijk die graag innoverend is. Zo zijn wij de afgelopen tijd bezig geweest met het maken van een app, een chatbot en videoconsulten. Op deze manier kunnen wij de fysiotherapie dynamischer en meer klantgericht maken.”
Sportfysiotherapie bij Movamento in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch
Wanneer je bij Vincent of een collega van Movamento onder behandeling komt, krijgt jouw blessure de aandacht die het verdient. Zo ook tijdens de eerste behandeling waar er goed gekeken wordt naar de hoeveelheid aanwezig letsel in combinatie met het achterhalen van de oorzaak: “Weefselherstel en functieverbetering zijn immers innig met elkaar verbonden en door de juiste therapie toe te passen krijg je snel verbetering. Om te bepalen wat de juiste therapie is voor het vastgestelde letsel, wil je als fysiotherapeut altijd achter de oorzaak van een klacht komen voordat er een behandelplan opgesteld wordt. Dit doe ik aan de hand van orthopedische testen, performance testen, een sport/beweeg analyse en/of echografie. Wanneer alle factoren in kaart zijn gebracht, stel ik samen met de sporter/cliënt een behandelplan op maat op. Zodra we binnen het behandelplan aan de slag kunnen met het belasten, maak ik in de praktijk vaak gebruik van neuromusculaire coördinatie training. Mijn ervaring is dat het creëren van een ander beweeggedrag bij cliënten uiteindelijk leidt tot het wegnemen van de oorzakelijke factor en biedt daardoor een duurzame oplossing tegen blessures.”
Samenwerking met andere specialisten
Bij sportfysiotherapie denk je al snel aan een therapievorm waar je komt wanneer je een blessure hebt opgelopen. Dit klopt natuurlijk voor een groot deel, maar toch is het ook veel meer dan alleen dat. Sportfysiotherapie kan namelijk ook ingezet worden om een blessure te voorkomen of om betere sportprestaties te leveren. Om tot de best mogelijke zorg, zowel preventief als curatief, voor jou als sporter te komen, werkt Vincent samen met verschillende zorgdisciplines. “Hierbij kun je denken aan het samenwerken met diverse sportverenigingen, sportartsen, sportdiëtisten, orthopeden en huisartsen. Daarnaast werk ik graag met mijn collega’s binnen Movamento. Zo zijn zij bijvoorbeeld gespecialiseerd in Dry-Needling, manuele therapie of het maken van zooltjes. Hier maak ik graag gebruik van! Daarnaast werken wij samen met verschillende orthopeden in de Jan van Goyen kliniek en het OLVG.“
Voorbeelden uit de praktijk
Om jou een duidelijk beeld te geven over hoe een behandeling kan verlopen heeft Vincent twee concrete praktijkvoorbeelden.
Voorbeeld 1: “Een sporter met achillespeesproblemen meldt zich in de praktijk. Eerst breng ik de ernst van het letsel in kaart met behulp van echografie. Na het vaststellen van het letsel ga ik op zoek naar de oorzaak. Hiervoor maak ik gebruik van een beweeg/sport analyse. Uit deze analyse blijkt het dat het ‘wegzakken’ in de voet de oorzaak is. Door middel van sportspecifieke oefentherapie behandel ik het weefsel en stuur ik de sporter door naar één van mijn collega’s. Deze collega meet en beoordeelt de stand van de voet en bepaalt of er een zool gemaakt moet worden om klachten in de toekomst te beperken/voorkomen.”
Voorbeeld 2: “Een cliënt met schouderklachten meldt zich in de praktijk. Door het verrichten van orthopedische testen kan ik vaststellen om welk weefsel het gaat. Het resultaat van deze test kan worden bevestigd of aangevuld met echografisch onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de wervelkolom onvoldoende meebeweegt. Bij deze uitkomst kies ik er vaak voor om al tijdens de eerste behandeling de wervelkolom te mobiliseren en laat ik deze door de manueeltherapeut nog eens controleren. Zodra er voldoende voorwaarde is geschept, zal ik samen met de cliënt een start maken met het langzaam weer belasten van het aangedane weefsel.”
Voldoening uit andermans succes
“Ik vind het geweldig wanneer cliënten met langdurige klachten aangeven dat ze door fysiotherapie weer hun werkzaamheden of sportactiviteit kunnen uitvoeren. In het bijzonder, vanwege mijn affiniteit met de schouder, cliënten met schouderklachten. Daarnaast geeft het me ook veel voldoening als een sporter een betere prestatie heeft neergezet door sportfysiotherapie.”
Om ook jou een duwtje in de juiste richting van succes te geven, heeft Vincent nog een tip voor jou: “Blijf jezelf ontwikkelen en the sky is the limit! Zo je hou plezier in bewegen, blijf je fit en voel je je goed en kan je blessures in de toekomst voorkomen.”
Zit jij met een vervelende sportblessure die jou al enige tijd van bewegen weerhoudt? Of wil je, nu er weer meer gesport mag worden, begeleiding bij het behalen van doelen of resultaten? Neem dan contact op met onze praktijk. Vincent en zijn gespecialiseerde collega’s helpen jou graag Back on Track!