• Openingstijden

  OPENINGSTIJDENX

  MAANDAG08:00 - 21:00

  DINSDAG08:00 - 21:00

  WOENSDAG08:00 - 21:00

  DONDERDAG08:00 - 21:00

  VRIJDAG08:00 - 21:00

  ZATERDAG08:00 - 17:00

  ZONDAGGESLOTEN

 • 088 02 45 900

KNIE CONSULTANT

Movamento heeft met Jeroen Peters een echte knie specialist werkzaam. Hij heeft vele knierevalidaties tot een goed resultaat weten te brengen en is daarnaast diagnostisch goed onderlegd. Met deze specialist kunnen we binnen Movamento de beste kwaliteit op het gebied van de behandeling van knieblessures bieden.

 

Schermafbeelding 2015-09-19 om 13.23.02

De knie wordt gevormd door vier botdelen: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). De verbinding tussen het bovenbeen en het scheenbeen vormen een scharniergewricht.

De knieschijf is een los botstuk dat zich in het verloop van een pees bevindt. De knieschijf bevindt zich in het verlengde van de pees van de bovenbeenspieren en is aan de onderzijde verbonden met een kniepees (patellapees). Hiermee vormt de knieschijf het strekmechanisme van de knie.

 

Het kuitbeen maakt niet direct deel uit van het kniegewricht, maar is een aanhechtingspunt voor spieren en de buitenband en speelt samen met de bewegingen van de knie. Het complex van het kuitbeen en het bovenbeen en scheenbeen wordt de posterolaterale hoek (achter-buitenzijde) van de knie genoemd. Dit complex geeft stabiliteit in de buitenwaartse draairichting en strekking van de knie.

 

Tussen het gewricht bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van het gewricht de menisci. De knie heeft een binnenmeniscus (mediale meniscus) en een buitenmeniscus (laterale meniscus). De meniscus kan gezien worden als een schokdemper van het kniegewricht. De menisci zorgen ervoor dat er tijdens het lopen geen puntkrachten optreden waarbij het kraakbeen en bot beschadigd zouden worden.

 

De knie heeft twee kruisbanden, midden in de knie gelegen. De knie heeft een voorste en een achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Bovendien heeft de voorste kruisband een belangrijke functie bij de draaibewegingen van de knie. De achterste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar achter kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De kruisbanden hebben een belangrijke stabiliserende functie voor de knie. Buiten langs het gewricht heeft de knie een binnenband (mediale collaterale ligament) en een buitenband (laterale collaterale ligament).

 

Aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt over de knie een grote peesplaat (tractus iliotibialis). De tractus iliotibialis is een brede peesplaat die ontspringt aan de bekkenrand en de bilspieren (de m. glutei en m. tensor fascia latae). De peesplaat verloopt via de zijkant van het bovenbeen naar de zijkant van het onderbeen, tot net onder de knie op het scheenbeen en op het kopje van het kuitbeen (fibulakopje).

 

Klachten die onder andere in de knie voorkomen zijn:
Meniscusletsel
Kraakbeenschade (artrose)
Voorste kruisband letsel
Achterste kruisband letsel
Runners knee
Jumper’s knee (kniepees ontsteking)

COPYRIGHT © MOVAMENTO. ALL RIGHTS RESERVED.