Knie specialist

Bij Movamento zijn diverse kniespecialisten werkzaam. De fysiotherapeuten hebben vele knierevalidaties tot een goed resultaat weten te brengen en zijn daarnaast diagnostisch goed onderlegd. Met deze specialisten kunnen we binnen Movamento de beste kwaliteit op het gebied van de behandeling van knieblessures bieden.

Maak een afspraak

Zoek locatie in de buurt

Locaties

Utrecht Leidsche Rijn

Utrecht Tuinwijk

Den Bosch

Purmerend

Amsterdam Zuid

Velsen

Rotterdam

Amsterdam West

Over de

knie

De knie wordt gevormd door vier botdelen: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). De verbinding tussen het bovenbeen en het scheenbeen vormen een scharniergewricht. Dit gewricht wordt het articulatio genus genoemd. Het gewricht tussen het kuitbeen en het scheenbeen wordt het tibiofibulaire gewricht genoemd.

De knieschijf is het grootste sesambot van het lichaam. Een sesambot is een los botstuk dat zich in het verloop van een pees bevindt. De knieschijf bevindt zich in het verlengde van de pees van de bovenbeenspieren en is aan de onderzijde verbonden met een kniepees (patellapees). Hiermee vormt de knieschijf het strekmechanisme van de knie.

Het kuitbeen maakt niet direct deel uit van het kniegewricht, maar is een aanhechtingspunt voor spieren en de buitenband en speelt samen met de bewegingen van de knie. Het complex van het kuitbeen en het bovenbeen en scheenbeen wordt de posterolaterale hoek (achter-buitenzijde) van de knie genoemd. Dit complex geeft stabiliteit in de buitenwaartse draairichting en strekking van de knie.

Tussen het gewricht bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van het gewricht de menisci. De knie heeft een binnenmeniscus (mediale meniscus) en een buitenmeniscus (laterale meniscus). De meniscus is aan de buitenzijde dikker dan aan de binnenzijde. Door deze vorm wordt de kom van het gewricht vergroot, waardoor het gewricht stabieler wordt. De meniscus kan gezien worden als een schokdemper van het kniegewricht. De menisci zorgen ervoor dat er tijdens het lopen geen puntkrachten optreden waarbij het kraakbeen en bot beschadigd zouden worden.

Soorten klachten 

knie

Maak nu een afspraak

Knie artrose

Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Utrecht Tuinwijk,
Utrecht Leidsche Rijn, Deventer, Purmerend, Velsen

Springers knie

Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Utrecht Tuinwijk,
Utrecht Leidsche Rijn, Deventer, Purmerend, Velsen

Springschenen (beenvliesontsteking)

Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Utrecht Tuinwijk,
Utrecht Leidsche Rijn, Deventer, Purmerend, Velsen

Overbelasting door sport

Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Utrecht Tuinwijk,
Utrecht Leidsche Rijn, Deventer, Purmerend, Velsen

Groeipijn (bij kinderen)

Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Utrecht Tuinwijk,
Utrecht Leidsche Rijn, Deventer, Purmerend, Velsen

Runners knee

Amsterdam West, Amsterdam Zuid, Utrecht Tuinwijk,
Utrecht Leidsche Rijn, Deventer, Purmerend, Velsen

Knie specialist in Amsterdam, Utrecht en Deventer

Revalidatieplan op maat

De knie heeft twee kruisbanden, midden in de knie gelegen. De knie heeft een voorste en een achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Bovendien heeft de voorste kruisband een belangrijke functie bij de draaibewegingen van de knie. De achterste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar achter kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De kruisbanden hebben een belangrijke stabiliserende functie voor de knie.

Buiten langs het gewricht heeft de knie een binnenband (mediale collaterale ligament) en een buitenband (laterale collaterale ligament). De binnenband van de knie is een platte band die van het bovenbaan naar het scheenbeen loopt. Deze band geeft stabiliteit in binnenwaarts zijdelingse richting van de knie. De buitenband loopt van het bovenbeen naar het kuitbeen en geeft stabiliteit in buitenwaarts zijdelingse richting van de knie.

Over de knie lopen een aantal krachtige spiergroepen die voor de beweging van de knie zorgen en een functie hebben voor de stabiliteit van de knie. Aan de voorzijde van het been lopen de quadricepsmusculatuur over de knie. De quadriceps femoris hebben een strekfunctie over de knie. Aan de achterzijde van de knie lopen de hamstrings. De hamstrings zorgen voor de buigfunctie van de knie. Naast de hamstrings lopen aan de achterzijde ook de m. gastrocnemius (kuitspier) over de knie. Deze spier heeft tevens een buigfunctie over de knie. Aan de achterzijde loopt overdwars een kleine spier, de m. popliteus. Deze spier zorgt primair voor het sturen van de rotaties naar binnen van het onderbeen.

Aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt over de knie een grote peesplaat (tractus iliotibialis). De tractus iliotibialis is een brede peesplaat die ontspringt aan de bekkenrand en de bilspieren (de m. glutei en m. tensor fascia latae). De peesplaat verloopt via de zijkant van het bovenbeen naar de zijkant van het onderbeen, tot net onder de knie op het scheenbeen en op het kopje van het kuitbeen (fibulakopje). Aan de binnenzijde van het bovenbeen lopen de adductoren, waarbij de slanke dijspier (m. gracilis) over de knie loopt. Tevens loopt de m. sartorius (kleermakerspier) van de voorzijde naar de binnenzijde van het bovenbeen over de knie.

Kunnen wij helpen?

Het doel is jou op een prettige manier van je pijn af te helpen en het plezier van bewegen weer terug te laten keren. Daarnaast weet je hierdoor precies waar je aan toe bent en hoe onze fysiotherapeut jou zal ondersteunen en begeleiden.

Maak een afspraak