Totaal analyse van je knieklacht

 

In het Knie Testlab analyseren we alle aspecten die invloed hebben op knieblessures. Op deze manier maken we een totaalplaatje om de kern van blessures boven water te krijgen. De testbatterij die gebruikt wordt voor de analyses van knieklachten is als volgt opgebouwd:

Lichaamscompositie

Persoonlijke factoren als lengte, gewicht en postuur kunnen veel invloed hebben op blessures aan de knie. Daarnaast speelt belasting in dagelijkse activiteiten en sport een belangrijke rol in de belasting die de knie aan moet kunnen

Mobiliteit

Een goede mobiliteit van de knie is essentieel om bewegingen te kunnen uitvoeren. Maar niet alleen de mobiliteit van de knie is van belang, in de hele keten kan een mobiliteitsbeperking invloed hebben op het ontstaan van blessures en het herstel beïnvloeden.

Stabiliteit

In veel (sport)activiteiten wordt er veel van de stabiliteit van de knie gevraagd. De stabiliteit van de knie bestaat uit passieve structuren als de botten, banden en menisci. Daarnaast zorgen de spieren rondom de knie voor de actieve stabiliteit. We weten ook stabiliteit in de gehele keten kan bijdragen aan een beter functioneren van de knie.

Blessure analyse

De beste behandeling begint met de beste start. Dat betekent dat er een goede diagnose van de knieklacht gesteld moet worden. Een volledige analyse van de blessure is hierin essentieel.

Echografie

Een aantal blessures zijn middels echografie goed te bevestigen. Echografie kan de weke delen zoals spieren en pezen duidelijk in beeld brengen.

Isokinetische kracht

De spierkracht rondom de knie is een belangrijk aspect in de analyse van blessures, maar ook om een revalidatie te monitoren. Middels isokinetische krachtapparaat kan er een nauwkeurige analyse van deze kracht worden gemaakt. Hierin is bijvoorbeeld de verhouding tussen de quadriceps en hamstrings van belang, maar ook het verschil tussen het gezonde been en het geblesseerde been.

Explosiviteit

Als kracht op de juiste manier wordt omgezet in explosiviteit kunnen sportbewegingen op een juiste manier worden uitgevoerd. Explosiviteit is een belangrijk aspect in het herstel van blessures omdat het dicht bij de intensiteit van vele sporten ligt.

Analyse looptechniek

Looptechniek kan veel invloed op de belasting hebben die op de knie terecht komt. Een efficiente looptechniek kan de belasting aanzienlijk reduceren. Middels een geavanceerde cameraopstelling kan de looptechniek vanuit alle perspectieven geanalyseerd worden.

Voetanalyse

De voeten zijn de basis van ons lichaam. Als hier een kleine afwijking aanwezig is, kan dat veel gevolgen hebben voor de bovenliggende gewrichten, zoals de knie. De stand en voetafwikkeling kunnen we zo nodig ondersteuning door goed schoeisel advies of inlays.