Meniscus

Tussen het gewricht bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van het gewricht de menisci. De knie heeft een binnenmeniscus (mediale meniscus) en een buitenmeniscus (laterale meniscus). De meniscus is aan de buitenzijde dikker dan aan de binnenzijde. Door deze vorm wordt de kom van het gewricht vergroot, waardoor het gewricht stabieler wordt. De meniscus kan gezien worden als een schokdemper van het kniegewricht. De menisci zorgen ervoor dat er tijdens het lopen geen puntkrachten optreden waarbij het kraakbeen en bot beschadigd zouden worden.

Klachten

  • Pijn bij de gwrichtsspleet
  • Soms pijn in de hele knie
  • Inklemmingsverschijnsel (slotklachten)
  • Verspringende (klikkende) sensaties
  • Het ‘op slot schieten’ van de knie

Maak een afspraak

Zoek locatie in de buurt

Veel voorkomende klachten

Bij een gescheurde meniscus

Bij jongere patiënten ontstaat een scheur in de meniscus vaak door een sterke verdraaiing van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij sportactiviteiten met draaibewegingen (zoals voetbal, handbal, hockey etc.) of tijdens een (on)geval. Meestal is er sprake van pijn en zwelling in de knie. Bij oudere mensen wordt de meniscus zwakker. Een scheur van de meniscus kan dan ontstaan door lichte trauma’s, zoals hurken. Vanaf de leeftijd van ongeveer 40 jaar verandert het weefsel van de meniscus en treedt een verzwakking op. In veel gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor een meniscusscheur. Tevens gaat een meniscusscheur bij ouderen vaak niet gepaard met mechanische klachten, zoals slotklachten of inklemmingsverschijnselen.

Letsels van de meniscus komen geregeld voor. Er worden verschillende soorten meniscusscheur omschreven: Er zijn diverse soorten scheuren mogelijk:

  • Verticale lengtescheur (buckethandle tear)
  • Flapscheur (flaptear)
  • Dwarse of radiaire scheur (radial tear)
  • Horizontale lengtescheur (horizontal cleavage tear)
  • Complexe scheur waarbij geen duidelijk patroon herkenbaar is.

Hoelang duurt het voordat ik er

vanaf ben en wat kan ik er zelf aan doen?

Bij een meniscus scheur kan het herstel tot een half jaar duren. Bij een meniscus scheur waarbij er meer structuren kapot zijn duurt het herstel langer. In sommige gev duurt het herstel langer en moet je uitgaan van 8-12 maanden hersteltijd.

Het is altijd goed om een fysiotherapeut in te schakelen om je klachten in kaart te laten brengen. Zowel bij een conservatief als operatieve behandeling is zelf oefenen van belang. De fysiotherapeut zal de juiste oefeningen met je doornemen, het is aan jezelf om deze trouw uit te gaan voeren.

Hoe kan een fysiotherapeut mij hier bij helpen?

Het stellen van de diagnose begint met het analyseren van het ontstaan van de klacht. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek verricht worden. Dit bestaat uit een aantal klinische testen die ingaan op het klachtenmechanisme van de meniscus. Het is niet mogelijk om door middel van een röntgenfoto een meniscusscheur vast te stellen. Op een mri-scan kan de kwaliteit van de meniscus wel goed beoordeeld worden. Tevens is het mogelijk om onderscheid te maken tussen een scheur en degeneratie (veroudering / verzwakking) van de meniscus.

Als er na een trauma weinig zwelling (hydrops) aanwezig is en de functie van de knie relatief goed is kan er gekozen worden voor een conservatief beleid. Kleine meniscusletsels kunnen genezen of geven uiteindelijk weinig beperkingen tot geen beperkingen voor het functioneren. Verwijdering van de meniscus vergroot de druk op het kraakbeen en kan op een gegeven moment slijtage (artrose) veroorzaken.

Het accent van de conservatieve therapie ligt op het rustig krijgen van het gewricht, eventueel ondersteund met ontstekingsremmende medicatie of in sommige gevallen een cortisoneninjectie (ontstekingsremmers). Daarnaast is het opbouwen van de functie belangrijk. Dit kan goed onder begeleiding van een fysiotherapeut gebeuren.

Meer informatie operatie?

De kijkoperatie (arthroscopie) van de knie voor een behandeling aan een beschadigde meniscus is de meest verrichte behandeling in de orthopedie.

Kortweg zijn er twee verschillende operatietechnieken. De keuze voor de soort ingreep is afhankelijk van de leeftijd, omvang van het letsel, (sport)behoeften en eerdere behandelingen

Nabehandeling

Na het hechten van een gescheurde meniscus mag de knie over het algemeen niet meteen volledig worden belast en moet de patiënt krukken gebruiken. Over het algemeen wordt hier een periode van 6 weken voor aangehouden. Dit geldt met name voor het belasten in gebogen stand. In gestrekte stand wordt veelal geadviseerd om te belasten met aantippen (grond aanraken zonder te steunen) of tot maximaal 50% van het lichaamsgewicht te belasten. Bij een meniscopexie wordt vaak een brace gegeven. Als er ook sprake is van een slechte conditie van het kraakbeen, dan kan er geadviseerd worden om de knie helemaal niet te belasten.

Kunnen wij helpen?

Je krijgt bij Movamento direct antwoord op de volgende vragen:

Wat heb ik?

Hoelang gaat het duren?

Wat kan ik eraan doen?

Hoe kan de fysio mij hierbij helpen?

Direct een afspraak maken