• Openingstijden

  OPENINGSTIJDENX

  MAANDAG08:00 - 21:00

  DINSDAG08:00 - 21:00

  WOENSDAG08:00 - 21:00

  DONDERDAG08:00 - 21:00

  VRIJDAG08:00 - 21:00

  ZATERDAG08:00 - 17:00

  ZONDAGGESLOTEN

 • 088 02 45 900

NEWS

Nederlands handbalsters: bikkels met een olympische missie

22 maart 2016

Nederlands handbalsters: bikkels met een olympische missie

Jelle Heisen behandelt de enkel van Lois Abbingh.

METZ – Tijdens de wedstrijd tegen Japan snelt hij richting Nycke Groot, die zojuist plaats heeft genomen op de reservebank. Ze heeft haar knie verdraaid. Even is er overleg, maar fysiotherapeut Jelle Heisen hoeft niet in actie te komen. Groot verbijt de pijn.

Door Judit de Redelijkheidj.de.redelijkheid@hollandmediacombinatie.nl – 21-3-2016, 13:37 (Update 21-3-2016, 15:17)


Fysieke gesteldheid Oranje een van de succesfactoren voor geschiedschrijving

De geboren Koedijkse heeft een doel voor ogen en laat zich door niets tegenhouden om dat te bereiken. Het is tekenend voor de instelling van de Nederlandse handbalsters, die zaterdag geschiedenis schreven door zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. ,,Deze meiden zijn bikkelhard”, zegt Heisen.

De opmars is indrukwekkend. Maar het succes van het Nederlands handbalteam komt niet uit de lucht vallen. Het is het resultaat van jarenlang keihard werken. Waarbij alle puzzelstukjes langzaam op de juiste plek zijn gevallen. Naast de teamspirit, de onverzettelijkheid en het spelplezier waarmee de handbalsters de harten van het Nederlandse publiek gestolen hebben, is er nog een aspect dat in de analyses steeds wordt aangehaald: de fysieke gesteldheid van de ploeg.

,,Ik denk dat het meest fitte team uiteindelijk wint”, stelt Heisen, die sinds 2009 als fysiotherapeut bij Oranje werkzaam is. ,,Zeker in het huidige handbal. En daarbij ben je zo sterk als je hele selectie. Ook wisselspeelsters moeten fit zijn, zodat je veel kunt doordraaien. Dat is onze winst ten opzichte van veel andere landen. Ik denk dat wij er fysiek heel goed voor staan. Dat zag je op het WK. Op een kleine blessure na hebben we iedereen het hele toernooi beschikbaar gehad. Dat is uniek.”

Alert

Volgens Heisen heeft de nationale ploeg in de afgelopen jaren op dit vlak veel winst geboekt. ,,Er is zeker veel veranderd. Dat is een proces dat je met elkaar doormaakt. Je ziet dat de speelsters nu verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen fitheid. Ze doen zelfstandig oefeningen. En vragen om behandelingen, als dat nodig is. Ze zien het nut in van oefeningen en behandelingen. Dat heeft ook met een stukje vertrouwen te maken. Dat bouw je op, door ook als ze bij hun eigen club zijn contact te houden. Daarnaast zijn de meiden veel alerter op pijntjes dan voorheen. Pijntjes mogen geen blessures worden. Dus hoe eerder je er bij bent, hoe beter het is.”

,,Ik doe veel in samenspraak met de bondscoach”, gaat hij verder. ,,We proberen de belasting van de speelsters te doseren. Bijvoorbeeld door er, als dat mogelijk is, rekening mee te houden bij het wisselen. Daarnaast werken we met hersteltrainingen. En iedereen heeft preventieve programma’s. Dan moet je denken aan mobiliteit-, stabiliteit- en krachtoefeningen.”

Tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi wordt de fysieke gesteldheid van Oranje flink op de proef gespeeld. Na het openingsduel tegen Frankrijk op vrijdagavond kruist de ploeg nog geen 24 uur later de degens met Japan en is Tunesië op zondagmiddag de derde tegenstander. ,,Drie wedstrijden achter elkaar, dat is eigenlijk ongelooflijk”, vindt Heisen. ,,Bij voetbal zul je dat nooit zien. Terwijl voor handbalsters de belasting minimaal net zo hoog is.”

En de Utrechter, die een eigen praktijk in Amsterdam heeft, kan het weten. Naast zijn functie bij het Nederlands handbalteam is hij ook als fysiotherapeut werkzaam bij Jong Ajax. ,,Twee totaal verschillende werelden”, glimlacht hij. ,,Bij handbal kiezen meiden onvoorwaardelijk voor hun sport en hun ambitie. Dat is in het voetbal minder. Deels door de middelen die daar beschikbaar zijn. Op jonge leeftijd al kiezen om naar het buitenland te gaan om je carrière goed vorm te geven, is heel anders dan wanneer in Nederland alles voor jou is geregeld. Wij moeten bij het Nederlands team ook vaak heel creatief zijn om zaken te regelen of problemen op te lossen. In het voetbal speelt dat niet, daar is alles mogelijk.”

Ook fysiek zijn er verschillen. ,,De belasting is totaal anders, dus eigenlijk kun je het niet vergelijken, maar ik durf wel te zeggen dat de handbalsters fitter zijn. Handbal is een contactsport, dus daar moet je qua fysiek ook op voorbereid zijn. En ze zijn bikkelhard. Neem Daniek Snelder in de wedstrijd tegen Frankrijk. Ze viel op haar schouder, maar wilde er eigenlijk niet uit. Dat is mentaliteit. De wil om te winnen, de wil om door te gaan. En ze werken er keihard voor. Het zijn echte profs. En handbal staat op één, bij iedere keuze die ze maken.”

Doelgericht

Over de vraag of er nog winst te boeken valt hoeft Heisen niet lang na te denken. ,,Zeker”, klinkt het stellig. ,,En dat zit hem met name in het doelgericht trainingen. Handbalsters kunnen heel hard trainen, maar het moet ook efficiënt zijn. Met name bij buitenlandse clubs worden in de voorbereiding hele lange afstanden gelopen. Terwijl een speelster in een wedstrijd gemiddeld 4,7 kilometer aflegt. En dat zijn ook nog eens heel snelle en korte bewegingen. Daar zouden ze nog veel meer op voorbereid moeten zijn. Naar de Olympische Spelen toe hebben we een mooie voorbereidingsperiode waarin we daar de nadruk op kunnen leggen.”

Het huidige succes komt voor de fysiotherapeut niet als een verrassing. ,,We hebben er een aantal keer dichtbij gezeten, waarbij het net de andere kant op viel. En je ziet gewoon dat deze groep op alle fronten gegroeid is. Er wordt keihard en doelgericht gewerkt. Dan moet je op een gegeven moment resultaat behalen. Ik denk dat het WK een begin geweest is. Deze ploeg kan nog zeker vijf jaar mee in de wereldtop. Dat we ons nu voor Rio geplaatst hebben, is voor mij ook een droom die uitkomt. In 2008 ben ik als supporter naar de Olympische Spelen geweest, toen mijn broertje meedeed aan de vier keer honderd meter estafette. Toen dacht ik al: ’Daar wil ik ook een keer bij zijn’. Het is zo’n belevenis. En het ultieme podium om weer een topprestatie te leveren met het team. Ik ga er dan ook vooral heel erg van genieten.”

No Comments to "Nederlands handbalsters: bikkels met een olympische missie"

COPYRIGHT © MOVAMENTO. ALL RIGHTS RESERVED.