Utrecht Leidsche Rijn
Utrecht Tuinwijk
Den Bosch
Purmerend
Amsterdam Zuid
Velsen
Rotterdam
Amsterdam West
Over klachten aan de
pols en hand
De pols en hand bestaan uit een groot aantal beenderen, spieren, pezen en banden die met elkaar een grote beweeglijkheid toelaten en relatief een grote kracht kunnen ontwikkelen. Er zijn drie soorten beenderen in de hand te onderscheiden. De vingers worden gevormd door de falangen. Dit zijn in totaal 14 beenderen. Iedere vinger heeft drie botstukken, het eerste deel (proximale), het middenstuk (mediale) en het uiteinde (distale) stuk. De duim bestaat echter maar uit twee botstukken. De middenhand wordt gevormd door vijf botstukken. Dit worden de metacarpalen genoemd.
Soorten klachten
pols en hand
Pols en hand specialist in Amsterdam, Utrecht en Deventer
Revalidatieplan op maat
De pols wordt door 8 botstukken gevormd en worden daarmee de carpale beenderen genoemd. Deze botstukken staan aan de ene kant in verbinding met de metacarpalen en aan de andere kant met de onderarmbeenderen, het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). De verbinding tussen de ellepijp met het spaakbeen en de pols is een soort meniscus en wordt het Triangulare FibroCartilage Complex (TFCC) genoemd.
Naast deze botstukken zijn er veel spieren, pezen en gewrichtsbanden in de hand te vinden. De spieren zorgen ervoor dat de botstukken in de hand ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De gewrichtsbanden zorgen voor een stevige verbinding tussen de botstukken onderling en verzorgen daarmee de passieve stabiliteit van de gewrichten.
De carpal tunnel is een tunnel die aan de voorzijde de onderarm via de pols met de hand verbindt. De bedding wordt door de polsbeenderen gevormd en het dak door een stevige band die van de ene zijde naar de andere zijde van de pols verloopt (het ligamentum carpi transversum). Een zenuw (de nervus medianus) passeert onder andere deze tunnel. Ook de buigpezen lopen net als deze zenuw door de tunnel.
Kunnen wij helpen?
Het doel is jou op een prettige manier van je pijn af te helpen en het plezier van bewegen weer terug te laten keren. Daarnaast weet je hierdoor precies waar je aan toe bent en hoe onze fysiotherapeut jou zal ondersteunen en begeleiden.